Головна » 2020 » Травень » 6 » 110 років з дня народження Єфрема Ісаковича Ліхтенштейна
09:10
110 років з дня народження Єфрема Ісаковича Ліхтенштейна

9 травня

110 років з дня народження
Єфрема Ісаковича Ліхтенштейна

Народився у 1910 році у м. Волочиську. Його батько був простим дільничим лікарем, якому доводилося не раз у важких умовах рятувати людські життя.
Закінчивши у 1925 році Чорноострівську семирічку, почав працювати службовцем відділу охорони здоров’я у Проскурові. Одночасно навчався у вечірньому робітничому університеті. У 1931 році він став студентом медінституту, в 1936 році з відзнакою закінчив лікувальний факультет Київського медичного інституту.
З 1936 року –аспірант кафедри терапії Київського інституту удосконалення лікарів, після закінчення якої був зарахований асистентом кафедри. у 1936 році став аспірантом. Війна перешкодила захистити дисертацію. Всю війну майор Ліхтенштейн був начальником відділу фронтового евакопункту. Приймав участь в битві під Сталінградом, відзначений урядовими нагородами.
Повернувшись до мирного життя, захистив кандидатську дисертацію, працював у клініці в Києві, а з 1951 року – в медичному інституті. З 1959 р. очолює кафедру терапії санітарно-гігієнічного факультету, з 1960 - терапевтичну клініку професійних захворювань.
У 1960 році захистив докторську дисертацію. В 1969 р. вводиться викладання професійної патології для студентів лікувального і педіатричного факультетів. Першим організатором і фундатором курсу профпатології стає відомий вчений і клініцист проф. Є.І. Ліхтенштейн
Є.Ліхтенштейн написав 70 наукових праць, які стосувалися маловивчених хвороб.
Велику увагу Е.І. Ліхтенштейн приділяв вихованню та підготовці високваліфікованих фахівців-профпатологів.
Напрямки наукової діяльності: патогенез і терапія бронхіальної астми, інфаркти міокарду і легень, легенева та серцева недостатності, неспецифічні реакції в клініці профзахворювань, питання лікарської етики та деонтології.
Та не тільки клінічна діяльність і її результати цікавили професора. Він вивчав відображення медичних проблем у творчості Л.Толстого, Г.Флобера, І.Тургенєва, лікарську діяльність А.Чехова, вивчав історію хвороб і смерті І.Тургенєва, М.Коцюбинського.
Як підсумок життя відомого медика – його книга “Пам’ятати про хворого”, в якій він писав: “Неможлива, немислима байдужість лікаря до чужого страждання”. У 1991 році була перевидана його праця про життя, хворобу і смерть А.Моцарта, а у 1993 році надруковано його статтю “Відшуміле життя. Клінічний етюд”про хворобу Сергія Єсеніна. Сам же лікар-гуманіст Ліхтенштейн помер у 1973 році.
   

 

Переглядів: 292 | Додав: root