Головна » 2020 » Квітень » 22 » Цікаве про Григорія Тютюнника
12:40
Цікаве про Григорія Тютюнника
Цікаве про Григорія Тютюнника
/до 100-річчя від дня народження/
Григорій Михайлович Тютюнник – письменник, журналіст, публіцист, педагог, Лауреат Державної премії України ім.Т.Шевченка (1963р. за романом «Вир», посмертно).
Народився 23 квітня 1920 року в с. Шилівка Зінківського району Полтавської області, де, як і молодший його брат Григір, провів тільки дитинство, якого, проте, вистачило, аби мати з чим братися згодом  до слова. Здібний хлопець успішно закінчив середню школу і в 1938 році став студентом Харківського університету. Але здобути вищу освіту він не встиг – завадила війна. З фронту Григорій повернувся тяжко пораненим: біля серця в нього застряг осколок, який неможливо було видалити. В повоєнні роки письменник працював учителем, співробітничав з львівським журналом «Жовтень» і дуже багато писав.
Літературна спадщина письменника складається зі збірки оповідань «Зорані межі» (1950р.), повісті «Хмарка сонця не заступить» (1957р.), роману «Вир» (1960-1961рр.) та збірки поезій воєнного часу «Журавлині ключі» (вона була видана лише в 1963 році, уже після смерті автора).
Роман «Вир» має особливе значення в історії сучасної літератури. поява цього твору засвідчила: національна словесність відроджується після страшних часів сталінського терору, коли фізично та морально знищувалися найкращі представники української культури.
На жаль, життя митця виявилося недовгим. Клятий осколок зробив свою чорну справу, і 29 серпня 1961 року письменника не стало. Але смерть Григорія підштовхнула знову взятися за перо його молодшого брата, Григора…

 
Переглядів: 173 | Додав: root