Головна » 2021 » Січень » 28 » Перегортає пам'ять сторінки…
10:29
Перегортає пам'ять сторінки…
Перегортає пам'ять сторінки…
/до дня памяті героїв Крут/

 
        Є в історії України події, які стали знаковими ,символічними. Такою подією є героїчна смерть під залізничною станцією Крути молодих захисників Української Держави.
       Проти 300 українських юнкерів, студентів та гімназистів виступало понад 4 тис. червоних радянських вояків на чолі з Михайлом Муравйовим. Крути – це великий перелом на межі двох століть. Ми вчитуємось у цю сторінку історії. Читаємо і не розуміємо : чому так сталось? Чому ніхто не помітив, що на нашу землю насувалась чорна тінь? Щоб наша держава жила, багатьом її патріотам прийшлося пожертвувати своїм життям. І надто вражає, коли на таку абсолютну самопожертву йдуть молоді люди.
        Події 29 січня 1918 року, які живуть в душі українського народу, і сьогодні ятрать його серце. Тож давайте зазирнемо в ті дні, відкриємо ще одну сторінку нашої історії, усвідомимо суть трагедії, ім’я якої Крути. Допоможуть нам в цьому книги представлені на  літературній виставці – реквієм «Перегортає пам'ять сторінки».
        Перші згадки і справжня, реальна оцінка захисників Крут відбулася вже після набуття Україною незалежності. Не можна викреслити з памяті людської той великий та безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність, поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя.
        Нехай пам'ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом,  як треба любити свою Батьківщину.
Любіть Україну, як вірні сини,
Віддати життя їй готові,
Як юні сини, що життя віддали
Під Крутами всі, як герої.
Переглядів: 129 | Додав: root