Головна » 2019 » Травень » 17 » «Розвиток місцевого самоврядування очима молоді»
08:05
«Розвиток місцевого самоврядування очима молоді»
Молодіжна рада у Волочиській міській ОТГ - комунікаційний канал молоді та місцевої влади
У Волочиській міській об’єднаній територіальній громаді відбулася «Жива бібліотека» на тему «Розвиток місцевого самоврядування очима молоді» щодо залучення молоді до демократичного впливу на прийняття рішень у громаді. Захід організовано Волочиською центральною бібліотекою у рамках проекту ПУЛЬС, що реалізується Асоціацією міст України у партнерстві із Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX та Хмельницьким обласним відділенням ВГО Українською бібліотечною асоціацією .
Основною метою зустрічі стало обговорення можливості і перспективи створення молодіжної ради у Волочиській міській ОТГ. На зустріч були запрошені міський голова Волочиської ОТГ Костянтин Черниченко, заступник міського голови Оксана Клімова, представники структурних підрозділів виконавчого комітету міської ради, а також регіональний консультант з комунікацій проекту ПУЛЬС при Хмельницькому РВ АМУ Анна Сіра. Модератором виступила директор Волочиської центральної бібліотеки Людмила Молчанова. Учасниками стали молоді люди міста: представники учнівського самоврядування та активу шкіл, молоді підприємці, члени та засновники громадських організацій міста. Усі вони прийшли на захід з ініціативою щодо налагодження системного та ефективного діалогу із місцевою владою, інструментом якого може стати молодіжна рада.
Консультант ПУЛЬСу Анна Сіра розповіла про «теорію» молодіжних рад, надавши її визначення, функції, способи діяльності, етапи утворення, а також інструменти впливу на рішення ОМС. Таке знайомство із діяльністю молодіжних рад стало чудовим приводом для подальшої дискусії. Учасники цікавилися тим, чим молодіжна рада принципово відрізняється від ГО, як забезпечити об’єктивність та прозорість її діяльності, які потрібно здійснити кроки, щоб уже найближчим часом реалізувати ідею молодіжної ради як консультативно-дорадчого органу при Волочиській міській раді. Було спільно детально розглянуто типове положення про молодіжну раду, розроблене Міністерством молоді та спорту України та затверджене Урядом у грудні минулого року.
Було наголошено, що традиція молодіжної громадської активності у Волочиській міській ОТГ активно культивується тут із моменту створення громади. Зокрема, було реалізовано кілька проектів, ініційованих молоддю у рамках бюджету участі, а також надається посильно підтримка молодіжним ідеям щодо проведення різноманітних подій, зокрема, спортивних та інших. Із поточною ситуацією стосунків молоді та місцевої влади присутніх ознайомила заступник міського голови Оксана Клімова.
Міський голова Костянтин Черниченко наголосив, що залучення молоді є надзвичайно важливим для розвитку будь-якої громади, і Волочиської міської зокрема. Він зробив акцент на створенні молодіжної ради як комунікаційному інструменті, який дасть змогу молоді бути почутими, адже діяльність молодіжної ради сприятиме структуруванню молодіжних ініціатив, їхньому більш ефективному втіленню у місті та селах ОТГ. Він також ознайомив присутніх із проектними ідеями реконструкції приміщень комунальної власності під креативні простори, в яких у майбутньому могла б збиратися молодь.
Підприємці з числа молоді та школярі висловили підтримку ідеї створення молодіжної ради, саме тому уже під час зустрічі було сформовано ядро ініціативної групи з організації процесу формування молодіжної ради Волочиської міської ОТГ, обговорено первинний алгоритм та план роботи та надано ідеї щодо залучення кандидатів до консультативно-дорадчого органу приміській раді.
#USAID #PULSE #IREX #АМУ #ПУЛЬС

              
Переглядів: 387 | Додав: root