Головна » 2014 » Вересень » 24 » Вшанування пам’яті жертв фашизму
16:15
Вшанування пам’яті жертв фашизму

Друга світова війна, в якій взяли участь 61 країна, у тому числі й Україна, належить до тих подій, що визначили розвиток світової історії в другій половині ХІХ ст.

Ці страшні та трагічні сторінки нашого минулого на території Хмельницької області тривали 1011 днів та ночей. За цей час було спалено повністю або частково 78 сіл, 117 тисяч подолян насильно вивезено на каторжні роботи до Німеччини. Майже 478 тисяч осіб мирного населення і військовополонених знищено в таборах, гестапівських катівнях.

Гітлерівці окупували Волочиськ 3 липня 1941 року і пішли далі по території району, запроваджуючи кривавий режим: грабіж, насильство, смерть.

На території Волочиського району в роки війни було розстріляно 10316 мирних жителів.

За період окупації 3982 жителя було вивезено на каторжні роботи до Німеччини. Всього 227 остарбайтерів не повернулися до рідних домівок. Більшість із них спалені, закатовані, померли від виснаження у концтаборах.

6390 воїнів земляків не повернулися з фронтових доріг.

Непоправних втрат завдали Волочиському району фашисти. Вони залишили після себе суцільні руїни, спустошені колгоспи і селянські двори.

За ці десятиліття стерлося багато слідів фашистського злочину.

Але ніколи не зітреться людська пам'ять. З покоління в покоління передаватимуться спогади про фашистський терор як найтрагічнішу сторінку історії як Волочиського району, так і всієї України

Про це нагадуватимуть братські могили, обеліски та пам’ятники у Волочиську та селах району.

 

Більше інформації в додатку

Переглядів: 407 | Додав: Superuser