Головна » 2020 » Січень » 22 » 95-річчя відсвяткувала Діна Тимофіївна Починок
11:05
95-річчя відсвяткувала Діна Тимофіївна Починок

Славний ювілей Діни Тимофіївни Починок

Нещодавно своє 95-річчя відсвяткувала Діна Тимофіївна Починок. Вшанували ювілярку й земляки з Волочиська. Щирі привітання та подарунок від Волочиського міського голови К. Черниченка вручив почесний ветеран Хмельниччини О. Довгалюк. Чимало гарних душевних слів із щирими побажаннями доброго здоров'я і довголіття, родинного тепла і люд¬ської поваги побажала Діні Тимофіївні директор Волочиської центральної бібліотеки Л. Молчанова. 3 радістю прийняла ювілярка вітання від своїх земляків.
Біографія Діни Тимофіївни сплетена з героїчних та трагічних подій, наповнена творчістю, самовідданим служінням людям і книзі.
Народилась 15 січня 1925 року в місті Боровичі Новгородської області в родині військового. Напередодні Другої світової війни Діна Тимофіївна закінчила 8 класів середньої школи та курси санінструкторів в передмісті Ленінграда - Колпіно. На її долю випали всі жахи блокади міста на Неві. В 1944 році вона була нагороджена медаллю « За оборону Ленінграда». Саме там, серед воєнного лихоліття, Діна Тимофіївна пов’язала своє життя з подолянином Макаром Івановичем Починком та переїхала в Україну.
Вона добре пам'я¬тає роки, прожиті у Волочиську, справи, які втілювала разом зі своїм чоловіком Макаром Івановичем Почин¬ком - тодішнім першим секретарем райкому партії.
Після закінчення Кам’янець-Подільського технікуму підготовки культосвітніх працівників в 1952 році вона працювала в бібліотеках міст Кам’янця-Подільського, Славути, Грицева, Волочиська.
Це були 60-і роки. Тоді наш Волочиськ перетворювався із села на місто - виростали житлові новобудо¬ви, величезного розмаху набуло будівництво потужних промислових підприємств, впорядковувалися дороги. Й понині за все це вдячні волочисьці Макару Івановичу - енергійному керівникові, який не знав утоми від зроб¬леного, але був завжди незадоволений досягнутим, прагнув більшого і значимішого.
Його дружина Діна Тимофіївна ніколи не була, так би мовити, “тінню” свого чоловіка. Вона - особистість, з думкою якої рахувався і її коханий Макар Іванович. У 60-і Діна Тимофіївна завідувала Волочиською бібліоте¬кою. Скільки у ці роки було зроблено, скільки до¬сягнуто! Колеги-бібліотекарі дивувалися ентузіазму сво¬го керівника, її сміливим ідеям і досконалому знанню своєї справи. Тим більше, що за особливим проектом будувалося нове приміщення бібліотеки - одне з най¬кращих в Україні. Саме в Волочиську, завдяки її зусиллям, в 1961 році було збудоване двоповерхове приміщення районної бібліотеки.
Переймати передовий досвід роботи до Діни Тимофіївни приїжджали колеги зі всього Союзу, особливо прибал¬тійських республік, а також з Болгарії, Чехословаччини та інших країн. Про все це згадав колишній директор ра-йонного будинку культури Олексій Довгалюк, який у той час разом з бібліотечними працівниками проводив чима¬ло найрізноманітніших спільних культмасових заходів.
Якраз в часи роботи у Волочиську, у 1968 році, за значні досягнення в бібліотечній сфері, Діні Тимофіївні, першій серед бібліотекарів області, присвоєно почесне звання Заслуженого працівника культури України.
Саме їі запалом до роботи натхненне вже не одне покоління волочиських бібліотекарів: цей культосвітній заклад Волочищини й донині по-праву вважається одним із кра¬щих в області.
Дорога подружжя Починків на початку 70-х пролягла у Хмельницький. Там, за активного сприяння Діни Тимофіївни та допомоги Макара Івановича було відкрито обласну бібліотеку для дітей та юнацтва, в якій і надалі ювілярка працювала керівником, не покладаючи рук, віддаючи ро¬зум і серце улюбленій справі.
З 1972 року вона працювала в обласній бібліотеці для дітей, з 1977 по 1985 роки - директором обласної бібліотеки для юнацтва. Після виходу на заслужений відпочинок брала активну участь в обласній ветеранській організації, впродовж двадцяти років організовувала роботу жіночого клубу «Бойова подруга».
...Біжать роки. Відійшов у вічність Макар Іванович. А Діну Тимофіївну немов не беруть роки: така ж впевнена, з світлим розу¬мом і чудовим викладом думки! Дочка, онуки й пра¬внуки оточили їі своєю ласкою і любов'ю.
Колектив Волочиської центральної бібліотеки продовжує започатковані Діною Тимофіївною традиції, намагається впроваджувати в роботу все нове і передове.
Сьогодні ми вітаємо Діну Тимофіївну з поважною датою. Зичимо міцного здоров’я, родинного затишку та активного довголіття!

Почесний ветеран Хмельниччини
О. Довгалюк
   

Переглядів: 362 | Додав: root