Головна » 2017 » Травень » 24 » Децентралізація: нові можливості та ідеї
08:01
Децентралізація: нові можливості та ідеї

24 травня у Волочиській центральній бібліотеці представники влади та новостворених Волочиської, Війтовецької, Наркевицької громад зібралися на інтерактивну зустріч «Децентралізація: нові можливості та ідеї». Захід відкрила директорка Людмила Молчанова, яка представила усіх запрошених учасників зустрічі.
Саме тому центральна бібліотека м. Волочиська у співпраці з Хмельницьким обласним відділенням Української бібліотечної асоціації проводять такі заходи в рамках проекту «ПУЛЬС» від IREX / Україна: проект. Метою проекту є розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні.
Мова йшла про те, як громада може вплинути на покращення інфраструктури своїх населених пунктів (освітлення вулиць, ремонт школи або медичного закладу чи закладів культури) та вирішувати інші проблеми, хто і як повинен цим займатися. Перше запитання було поставлено голові Волочиської ОТГ.
Скажіть будь ласка, що гальмує процес об’єднання до існуючих ОТГ?
Звісно ця тема є досить актуальною, якщо дивитись в хронологію можна зробити висновок, що кожному періоду притаманні свої реформи. На сьогодні ми відчуваємо, що відбувається другий етап територіально – адміністративного реформування. Ми в числі 150 перших в Україні, що утворили громади . Принцип децентралізації – це відхід від централізації. В самому принципі закладається ідея, що залишається ресурс для розвитку цієї території. Залучення кіл громадськості формувати стратегію на ближній період часу. Також розроблений перспективний план у напрямку до розвитку ОТГ. Все відповідає перспективному плану. Все інше – це є технічні моменти з приєднанням інших сільських рад.
Чи є у вас перші успіхи у громаді?
Констатую, що було не гірше чим до цього. У сільській місцевості проходить спілкування із жителями про роботу ОТГ. Найбільше незадоволені жителі оптимізацією закладів освіти, але ми стараємося та спільно працюємо на результат, адже бюджет самодостатній, а витрати покриваємо доходами.
Де можуть знайти відповіді на свої запитання жителі сіл, які не увійшли до громади?
У села, які не увійшли до громад, було зроблено виїзди ,де під час дискусії люди почули приклади переваг, які отримали жителі, що приєдналися до громади.
На сьогодні в рамках проекту «ПУЛЬС» від IREX планується створити незалежну робочу групу, яка б змогла дати відповіді на запитання децентралізації створених громад та тих ,хто ще не увійшов до громади. З Був запрошений представник цього проекту Л. Квасюк.
Яка ж стратегія розвитку громади? Ми запитали у секретаря міської ради Аліни Коваль. Наша область пішла по принципу добровільності. Це все робили поступово. Є у нас 6 сільських рад ,які залишились поза процесом. Це все почалося зі зміни бюджетного законодавства. Загалом реформа показала свою дієвість. У Волочиській громаді діє стратегічний план розвитку громади до 2020 року. Для нашої ОТГ пріоритетами є: спроможність громади на економічний розвиток,покращення життя і забезпечення благоустрою територій у сільській місцевості. Забезпечення населення питною водою, проведення водогонів, ремонт доріг,а також вуличне освітлення у найвіддаленіших селах.
Цікавою виявилась дискусія між головою Волочиської громади К. Черниченком та В.Маковською, заступником директора з наукової роботи ОУНБ члена президії від ВГО «Українська бібліотечна асоціація». 
Сьогодні ми почули про позитивні зрушення у новостворених громадах. Чи можливе було би це, якщо би вони не об’єдналися? Звісно, що неможливо. Яскравим прикладом цього є громади сіл Зайчики і Постолівка ,в яких під керівництвом старости села В.Олійника було проведено водовідведення до кожної домівки.
В. Маковська зауважила,що у Волочиській ОТГ залишилися заклади культури районного рівня, але було би краще, щоб у Війтовецькій та Наркевицькій громаді були створені центральні заклади культури, а саме, бібліотеки з підготовленими фахівцями. А поки що для правильної координації роботи бібліотек потрібно заключити угоди про надання послуг фахівцями з центральної бібліотеки м. Волочиська.
Відповідаючи на поставлені запитання, голова Волочиської міської ради ОТГ К. Черниченко, голова Війтовецької селищної ради ОТГ І. Степанюк та начальник відділу культури і туризму Наркевицької селищної ради ОТГ Сергій Литвинюк одноголосно зазначили, що об'єднання у громади себе виправдало, позитиву є чимало, люди результатами задоволені, і хоча є ще багато проблем, вони обов’язково будуть вирішені.
Серед запрошених також були: виконуюча обов’язки керівника Волочиського бюро правової допомоги А. Байда та перший заступник начальника Хмельницького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Хмельницької області С. Дмитрук, які інформували присутніх про послуги,що надаються у інших громадах.
Свої думки з приводу ефективності децентралізації, створення та діяльності об’єднаних територіальних громад району висловили і заступник голови райдержадміністрації В. Пендилюк, депутат районної ради від політичної партії «Поруч» М. Гробець, заступник Волочиського міського голови ОТГ С. Івченко, начальник відділу культури та туризму Волочиської міської ради ОТГ М. Чепелюк, провідний фахівець з профорієнтації відділу надання соціальних послуг районного центру зайнятості І. Бородінова, Богданівський сільський голова Г. Ковальчук. Усі вони підтримують таке об'єднання, адже за такий короткий проміжок часу, позитивні зміни вже помітні в усіх ОТГ. 
Зі слів голови Волочиської ОТГна цій зустрічі він для себе почув багато корисного, цікаво було поділитися власним досвідом. Хочеться донести до всіх людей, що децентралізація – це реальний шанс для громади бути самостійними та розвиватися. 
 Бібліотека в свою чергу може стати інформаційним центром, де кожен отримає інформацію, як з преси так із електронних ресурсів про розвиток і перспективи створених громад . А ті, хто планує об’єднатися у бібліотеці, можуть отримати доступ до інформації стосовно питань децентралізації.
Основне завдання зустрічі було досягнуто. Завдяки спілкуванню, обговоренню вдалося спонукати громадськість до активної участі у житті громади та місцевому самоврядуванні, досягнуті конкретні домовленості. Такі зустрічі будемо проводити і надалі.

 

 

Переглядів: 387 | Додав: root