Головна » 2017 » Червень » 15 » Місцева влада – це влада громади
08:03
Місцева влада – це влада громади

В рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), 14 червня 2017 року у Волочиській центральній бібліотеці відбувся кіноклуб «Місцева влада – це влада громади».

Мета заходу: виявлення ставлення громадян до питань реформи, підвищення обізнаності суспільства щодо децентралізації.

В заході взяли участь представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, депутати міських, районних та селищних рад, активні громадяни міста, члени громадських об’єднань. Учасники  заходу  переглянули презентацію відеоролику « Децентралізація влади і реформа місцевого самоврядування».

Тематичні напрями, які обговорювалися після перегляду:

  • участь громадян у прийнятті рішень для покращення розвитку громади;
  • що таке місцева ініціатива і як її можна реалізувати;
  • функціонування установ  у об’єднаній громаді.

Організаторами засідання були:

  • Волочиська центральна бібліотека;
  • Хмельницьке обласне відділення Української бібліотечної асоціації;
  • IREX / Україна: проект «ПУЛЬС».

   В Україні проходять реформи з децентралізації. Громади отримують більше повноважень та нові можливості. Проте від старої системи  у спадок  залишились недобудовані ФАПи, садочки, заклади культури.

Як зробити так, щоб були забезпечені потреби всіх  жителів громади?

Що допоможе та стане надійним підґрунтям для громади до якісного життя?

На скільки відсотків за півтора року роботи Волочиської громади виконаний план її розвитку?

 Ці та інші запитання виникли у присутніх на заході до представників місцевої влади, відповіді на які давала секретар міської ради Аліна Володимирівна Коваль. Сказавши що за півтора року роботи Волочиської громади план розвитку виконано на 20 – 25 %. А також було сказано, що від активних громадян міста  надійшло більше як 80 проектів для розвитку громади, 39 з них відібрано і вони вже працюють на громаду. Для того щоб розвиватись, кожен проект повинен мати стратегічні цілі, які впливають на підвищення розвитку сільських територій та економічної спроможності громади.

На запитання, як змінилась сфера обслуговування на селі? Була відповідь що, старости сіл пройшли навчання на базі Хмельницького центру підвищення кваліфікації управлінських кадрів об’єднаних територіальних громад. Даний захід проходив в рамках проекту «Староста об’єднаної територіальної громади та громадськість: виклики сьогодення», який реалізується Хмельницьким центром ППК. Тепер сільські жителі отримують необхідні довідки на місці, що значно полегшує вирішення нагальних питань.

  •  Як у громаді відбувається розподіл коштів? - ми запитали у заступника начальника фінансового відділу міської ради   Наталії Петрівни Ром.

Вона відповіла, що перш за все кошти спрямовуються на розвиток сільських територій: ремонт доріг та прокладання нових,виготовлення технічної документації закладів культури, шкіл, проведення водовідведення у тих селах де немає достатньо води. У цьому році завершується програма вуличного освітлення для всіх населених пунктів Волочиської громади. Коли в громаді починає працювати малий бізнес, а це 60% доходів фізичних осіб, якість життя людей покращується адже збільшується бюджет, збільшується зайнятість, з’являються нові послуги. Залучення бізнесу  і людей у громаду зараз стає вигідним. Спроможні громади можуть самі розпоряджатися коштами.

Бюджет громади в порівнянні з 2016 роком зріс в 1,5 рази, на одного мешканця припадає 2430 грн. За кошти державної субвенції планується закупити сміттєвоз та прокласти ще три нових дороги.

 Представник ГО «Сприяння обороні України» Анатолій Рєзнік запитав її, як можна контролювати використання коштів? Усі великі фінансові потоки тепер реєструються у програмі «Прозорро», з якою може ознайомитись будь – хто. Тут показано фінансовий потік коштів усіх організацій. Данчак Ольга Василівна – представник ГО « Жіноча рада» зауважила, що потрібно провести у Волочиській громаді повну інвентаризацію земель.

На завершення зустрічі А. Коваль зауважила, що суть реформи децентралізації має бути правильно донесена до простих громадян, які є творцями розвитку  нашої громади.

Зустріч пройшла жваво, цікаво, не ординарно. Присутні почерпнули для себе багато корисної інформації.

 

 

Переглядів: 344 | Додав: root