Головна » 2022 » Лютий » 22 » Міжнародний День рідної мови
08:56
Міжнародний День рідної мови
Міжнародний День рідної мови - подія, яку відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Міжнародний день рідної мови був проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року. Запроваджено його було з метою сприяння мовній і культурній різноманітності й багатомовності.
Сьогодні в рамках кіноклубу документального кіно з прав людини Docudays UA «Правовий орієнтир», який діє у Волочиській центральній бібліотеці, переглядали та обговорювали фільм українського режисера - документаліста Сергія Лисенко - «Мова». У фільмі йдеться про людей, які живуть на Сході й Півдні України, вони не володіють українською мовою, але прагнуть нею говорити. Для всіх охочих жителів активісти організовують безкоштовні курси , а також привозять у міста й містечка книжкові ярмарки, проводять зустрічі з письменниками. У одному із епізодів героїня фільму сказала: - «Якщо на Сході буде більше книжок, і їх будуть читати, то можливо, нам більше не доведеться купувати бронежилети...»
Досить цікаво пройшло обговорення фільму, адже учасниками заходу були учні 6 класу ЗОШ І –ІІ ст. №1. Ще зовсім по-дитячому діти ділилися своїми враженнями, тому що сприйняття документального кіно для сьогоднішньої молоді це перш за все розуміння побаченого. Ми народжуємося і поступово набуваємо певних ознак, які притаманні лише нам - це ім’я та прізвище. Ми живемо у певному населеному пункті і є його мешканцями. Умови, в яких ми зростаємо, особливості культури допомагають нам сформувати відчуття приналежності до певної спільноти.
Шануйте і любіть рідну мову, збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь! Українська – це мова наших батьків, бабусь і дідусів…
Це мова Гідності і код нашої нації! Це наш символ протистояння російському окупанту вже не першу сотню років! Наш символ Незламності, Сили Духу та Гідності!
#DocudaysUA





 
Переглядів: 133 | Додав: root