Головна » 2021 » Березень » 15 » Виповнюється 100 років від дня народження
14:19
Виповнюється 100 років від дня народження
Виповнюється 100 років від дня народження
Починка Макара Івановича
(1921-1982)
Герой Соціалістичної Праці,
Перший секркретар Волочиського райкому КПУ,
Голова Хмельницького облвиконкому,
Почесний громадянин Волочиського району

Виповнюється 100 років від дня народження
Починка Макара Івановича
(1921-1982)
Герой Соціалістичної Праці,
Голова Хмельницького облвиконкому,
Почесний громадянин Волочиського району
Народився 16 березня 1921 року в с.Вільхівці Чемеровецького району. Саме з хліборобської родини у Макара Івановича такі риси, як відповідальність за доручену справу, безмежна відданість землі і людям, мудрість та любов до праці. З дитинства мріяв він про кораблі та море. У п’ятнадцять років поїхав у
Ленінград вчитись на кораблебудівника. Опанував професію в спецшколі, після якої став спеціалістом 4-го розряду. Працював кораблескладальником, з 1936 по 1940 роки - інструктором школи фабрично - заводського навчання.
Та всі плани зруйнувала війна. І Макар Іванович, взявши до рук зброю, став рядовим морської піхоти. Після двох важких поранень він демобілізувався з діючої армії і повернувся на Хмельниччину разом з молодою дружиною, ленінградкою Діною Тимофіївною.
Почалися роки важкої, напруженої праці. Макар Іванович займав господарські та партійні посади. Спочатку - начальник постачання і збуту, а згодом - директор Кам’янець- Подільського пивзаводу. М.Починок працював заступником завідуючого промислово- транспортного відділу, завідуючим відділом міського господарства і будівництва. Працюючи в Грицеві, був нагороджений орденом Червоного Прапора.
Значних здобутків досяг Волочиський район за час керівництва М.І.Починка. Саме в цей період селище міського типу стало містом. Побудовано прекрасну бібліотеку, будинок культури, багатоповерхову школу, лікарню на сто ліжок, поліклініку, два дитячих садки, музичну школу. Починає розвиватись промисловість. В цей період збудовано плодоконсервний і маслозавод, швейну фабрику, хлібзавод. Волочиськ газифікується, прокладається каналізація, водопровід. Значними темпами зростає житлове будівництво. Прокладено дороги з твердим покриттям в селах.
В 1963 році район нагороджено дипломом першого ступеня Головного виставочного комітету за найвищі в республіці врожаї пшениці. У 1965 році М.Починку присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці за досягнуті успіхи в підвищенні врожайності, збільшенні виробництва і заготівель цукрових буряків.
З 1974 року - голова виконкому обласної Ради народних депутатів. Ті роки стали часом інтенсивної забудови м.Хмельницького. Саме тоді обласний центр набуває сучасних рис. Тут було побудовано музично-драматичний театр, обласну бібліотеку для юнацтва, почав розбудовуватися район Виставки, було реставровано залізничний вокзал, зведено Палац творчості для дітей та юнацтва, перший багатоповерховий житловий кооперативний будинок для працівників культури, зросли темпи промислового виробництва, розпочалось будівництво Хмельницької атомної електростанції.
За всім цим - розум, творча праця, невтомна енергія - Макара Івановича Починка.
Його життя обірвалось несподівано 4 серпня 1982 року, на 62-му році життя. Але пам’ять про Макара Івановича жива. Його іменем названі вулиці в Грицеві, Волочиську, Хмельницькому. Його пам’ятають друзі, рідні, усі подоляни.

 
Переглядів: 131 | Додав: root