Головна » 2020 » Вересень » 28 » «Життєвими стежками корифея»
15:05
«Життєвими стежками корифея»
Іван Карпенко-Карий – літературний і театральний псевдонім Івана Карповича Тобілевича. Це один з найвидатніших українських письменників і діячів українського реалістичного театру другої половини XIX ст. і початку XX століття.
29 вересня минає 175 років від дня народження І. Карпенка-Карого. Іван Карпенко-Карий доводився рідним братом видатному українському режисеру, драматургу і педагогу, корифею українського побутового театру Панасу Саксаганському.
І. Карпенко-Карий написав такі п’єси: «Розумний і дурень» (1885), «Наймичка» (1885), «Сто тисяч» (1890), «Хазяїн» (1900), комедії – «Суєта» (1903), «Житейське море» (1904).
У 1886 році, в Херсоні, Карпенко-Карий видає перший «Збірник драматичних творів», але їх майже не купували, бо публіка не була привчена читати п’єси. Письменник щиро вболівав за долю українського театру, в якому бачив найкращий спосіб виховувати народ, освітити ту темряву, яку він бачив у сільському «суворому житті».
За словами Івана Франка «він був одним із батьків новочасного українського театру, визначним артистом та при тім великим драматургом, якому рівного не має наша література».
Більш детально про життя і творчість Івана Карпенка-Карого ви можете дізнатися з перегляду «Життєвими стежками корифея», який наша бібліотека підготувала до 175-річчя від дня народження письменника.

     
  
 
Переглядів: 133 | Додав: root