Головна » Архів новин
« 1 2 ... 48 49 50 51 »

Президент України П.О. Порошенко з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості 14 жовтня 2014 року підписав Указ №806/2014, яким в Україні встановлено свято – День захисника України, що відзначатиметься щорічно 14 жовтня. (Цим же актом було скасовано Указ Президента України від 23 лютого 1999 року №202, яким встановлювався День захисника Вітчизни).

У зверненні до народу 14 жовтня 2014 року Глава держави зазначив:

«Уже багато років поспіль 14 жовтня ми відзначаємо величне християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Упродовж століть воно набуло особливо важливого змісту, оскільки пов’язане із боротьбою за свободу та порятунком від ворогів. Волелюбні козаки, які зі зброєю в руках боронили свою Вітчизну та віру, були переконані, що Свята Покрова охороняє їх, а Божу Матір вважали своєю заступницею. Тому у часи незалежності свято Покрови почало відзначатися ще і як День Українського козацтва.

Під час Другої світової війни зародилася Українська повстанська армія як збройна сила проти гітлерівської окупації батьківських земель та більшовицької наруги над нашим народом. Віддавшись під опіку Пресвятої Богородиці, вояки вважали свято Покрови днем створення легендарної визвольної армії.

Переконаний, що радянські солдати також зверталися з молитвою до Господа та Святої Діви перед атакою на позиції фашистів.

Для нас це свято не тільки народне і релігійне, а й національне. Воно єднає країну, закликає усіх до згуртованості перед сучасними викликами та загрозами.

Нині, коли на східних теренах України точиться боротьба за незалежність і суверенітет держави, маємо бути гідними спадкоємцями духовних цінностей та продовжувачами багатих традицій і славних справ предків.

 

Просмотров: 1593 | Добавил: Superuser | Дата: 05.11.2014

Катерина Зарицька – політичний та громадський діяч, вміла розвідниця, зв’язкова головного провідника українських земель Романа Шухевича. 3 листопада минуло 100 років від дня її народження. Цього ж дня у Волочиській районній бібліотеці відбулася бесіда-зустріч «Українська патріотка».

Громадсько-політична діяльність К. Зарицької була припинена 21 вересня 1947 року, коли її було заарештовано та ув’язнено на 25-річний термін. Після звільнення, у 1972 році, вже поселилася у м. Волочиську, де проживала до 29 серпня 1986 року. Похоронена у Львові на Личаківському цвинтарі. Цікавими були спогади Ганни Хведусь, що працювала в ті часи медсестрою і безпосередньо спілкувалася з Катериною Зарицькою. Про важке, сповнене боротьби життя української патріотки розповів також Володимир Матусяк.

Просмотров: 392 | Добавил: Superuser | Дата: 04.11.2014

28 жовтня минуло 70 років визволення України від німецько-фашистських загарбників. Саме в цей день у читальному залі Волочиської районної бібліотеки відбувся урок пам’яті «Дитинство, обпалене війною». Це була зустріч учнів Волочиського професійного ліцею (група 24, майстер вироб. навчання Павлюк Л.) та «дітей війни», організовано та проведено бібліотекою (ведучі Л. Сінькова та В. Небельська). Зі сльозами на очах згадували своє нелегке дитинство Довгалюк Олексій Іванович, Маначинський Василь Степанович, Чернявська Галина Іванівна. Дитинство їх чуло ридання матерів та рідних над фронтовими похоронками. Війна пройшла через їх душу, їхню долю.

 

 

Просмотров: 466 | Добавил: Superuser | Дата: 29.10.2014

Цими днями минає 120 років від дня народження видатного військового діяча, активного учасника повстанського руху в Україні Якова Гальчевського, який увійшов в історію руху як керівник найбільш тривалого рейду по Поділлю. 

Історично-інформаційна бесіда "Відданий слуга батьківщини - Яків Гальчевський" відбулася у Волочиській районні бібліотеці 21 жовтня 2014 р.

Присутні з цікавістю слухали сторінки біографії видатного діяча, гарним доповненням бесіди був інформаційний перегляд.

 

Просмотров: 458 | Добавил: Superuser | Дата: 21.10.2014

14 жовтня 2014 року у Волочиській ЦРБ відбувся тренінг для сільських бібліотекарів: «Бібліотеки, як центри підтримки громади в умовах воєнної загрози: робота з внутрішньо переміщеними особами (ВПО)». Бібліотечні працівники обговорювали методи та особливості роботи з вимушеними переселенцями,пропонувалися послуги та ресурси, які можуть надавати бібліотеки для ВПО. 

 

 

Просмотров: 393 | Добавил: Superuser | Дата: 14.10.2014

Сьогодні 30 вересня відмічається Всеукраїнський день бібліотек, але для нас цей день є подвійним святом, адже наша бібліотека сьогодні відмічає своє 80-річчя.

Звіт по проведеному святкуванню буде розміщений у новому розділі "Волочиській ЦРБ 80 років"

Просмотров: 439 | Добавил: Superuser | Дата: 30.09.2014

Друга світова війна, в якій взяли участь 61 країна, у тому числі й Україна, належить до тих подій, що визначили розвиток світової історії в другій половині ХІХ ст.

Ці страшні та трагічні сторінки нашого минулого на території Хмельницької області тривали 1011 днів та ночей. За цей час було спалено повністю або частково 78 сіл, 117 тисяч подолян насильно вивезено на каторжні роботи до Німеччини. Майже 478 тисяч осіб мирного населення і військовополонених знищено в таборах, гестапівських катівнях.

Гітлерівці окупували Волочиськ 3 липня 1941 року і пішли далі по території району, запроваджуючи кривавий режим: грабіж, насильство, смерть.

На території Волочиського району в роки війни було розстріляно 10316 мирних жителів.

За період окупації 3982 жителя було вивезено на каторжні роботи до Німеччини. Всього 227 остарбайтерів не повернулися до рідних домівок. Більшість із них спалені, закатовані, померли від виснаження у концтаборах.

6390 воїнів земляків не повернулися з фронтових доріг.

Непоправних втрат завдали Волочиському району фашисти. Вони залишили після себе суцільні руїни, спустошені колгоспи і селянські двори.

За ці десятиліття стерлося багато слідів фашистського злочину.

Але ніколи не зітреться людська пам'ять. З покоління в покоління передаватимуться спогади про фашистський терор як найтрагічнішу сторінку історії як Волочиського району, так і всієї України

Про це нагадуватимуть братські могили, обеліски та пам’ятники у Волочиську та селах району.

 

Більше інформації в додатку

Просмотров: 407 | Добавил: Superuser | Дата: 24.09.2014

Вересень місяць багатий на історичні дати нашої держави. Так, минуло 25 років Народному Руху України за перебудову та 70 років від початку депортації українців Польською Народною Республікою 1944-1947.
У Волочиській районній бібліотеці з цього приводу 22 та 23 вересня 2014 року організовано та проведено історичний  екскурс: "Операція Вісла" та інформаційна бесіда: "Народний Рух України у боротьбі за ідею державотворення".Присутні громадськість міста з зацікавленістю слухали та обговорювали ці події

Просмотров: 569 | Добавил: Superuser | Дата: 24.09.2014

Волочиська центральна районна бібліотека проводить доброчинну акцію 

"Подаруй бібліотеці нову книгу"

до всеукраїнскього дня бібліотек. 

 

Шановні читачі!
Не будьте байдужими та візьміть активну участь в акції.


Акція проводиться протягом вересня 2014 року.

 

Просмотров: 401 | Добавил: Superuser | Дата: 05.09.2014

           Під такою назвою 31 липня в районній бібліотеці проведено день професійного спілкування для бібліотечних працівників Волочиської ЦБС. Відкрила заняття директор ЦБС Молчанова Л.О. Методичні поради "Інтернет-доступ, як бібліотечна послуга" надала провідний методист ЦРБ Сягрова Н.М. Поділилася досвідом з присутніми бібліотекар міської бібліотеки смт Війтівці Біла Г.І. На закінчення проведено практичні заняття, під час яких бібліотекарі ознайомилися із правилами пошуку інформації в мережі Інтернет, пошуковими системами та веб-каталогами, здійснили навігацію в бібліотечні Інтернет-ресурси.

Просмотров: 617 | Добавил: Superuser | Дата: 31.07.2014